Как да си изберем четец за електронни книги?

Преди доста време публикувахме статия на тема „Как да си изберем четец за електронни книги?„.  От тогава състоянието на пазара за четци и съдържание доста се промени. Нарасна разнообразието от предлагани устройства, цените намаляха и четците станаха все по-достъпни за по-голяма част от хората. Предлаганото съдържание (електронни книги) също претърпя промени, като освен всеизвестните източници на безплатно такова, се появиха и сайтове, които предлагат възможността да се закупят по-нови заглавия и автори в електронен формат. При това нараснало разнообразие, нормално е хората да изпитват все по-големи затруднения при избора на подходящо за техните нужди устройство за четене на електронни книги. Във връзка с това, не без известна гордост трябва да споделим и че ние като фирма специализирана в областта на четците за електронни книги, благодарение на множеството разговори с наши клиенти и отговорите на техни въпроси натрупахме доста богат опит в консултациите и съдействието при избора на подходящи устройства.

Още от самото начало трябва да е ясно, че избора на четец за електронни книги е въпрос на компромис (идеален четец поне за сега не съществува!) и поради тази причина еднозначен съвет също няма. Всеки трябва сам да направи своя избор, като прецени кое е важно ЛИЧНО за него и кое не е? В общи линии, ако попитате 5 притежатели на четци за тяхното мнение и съвет, очаквайте да получите поне 6 различни отговора (поне 6, понеже поне един от тях ще се двоуми дали е направил най-правилния избор или се е минал). В тази връзка като допълнение към предишната тема ще се опитаме да систематизираме въпросите, на които трябва да си отговорите преди да пристъпите към избор на конкретна марка и модел четец за електронни книги:

1. Какво искам да чета?

На пръв поглед това е най-глупавия въпрос – „Естествено, че книги!“ ще възкликнат повечето от Вас и общо взето ще са прави, но ако се замислите това е и въпроса с най-много отговори: Криминални романи, Приключенски разкази, Исторически романи, Фантастика, Класика, Любовна литература, Фентъзи, …, техническа литература, учебници, лекции, …

В крайна сметка отговорите трябва да се сведат до 2 – основно ще чета:

Отговора на този въпрос ще Ви ориентира за размера на екрана, който да предпочетете. За четене на художествена литература са напълно достатъчни дисплеи с диагонал 6″ (аз лично най-често чета художествена литература на EZReader 5 Pro, четец с диагонал на екрана 5″), но ако Ви се налага да четете научна литература минималният подходящ диагонал на екрана нараства на 9,7″.

2. Какъв файлов формат ще са книгите, които искам да чета?

Разпространените файлови формати за съхранение на текст и графики са огромно количество, но в крайна сметка, много малка част от тях са подходящи за използване в електронните книги! Ще попитате ЗАЩО? Отговорът е много прост: повечето файлови формати са създадени много преди появата на четците за електронни книги и са създадени да обслужват специфични нужди или корпоративни интереси. Едва в последно време светът започна да мисли върху въпроса за създаване на единни стандарти за предаване на информация, които да не са строго обвързани с конкретен софтуер (версия на софтуера) или производител. За нуждите на електронните книги е необходимо съдържанието да е отделено от форматирането (размер и начертание на шрифта, подравняване на текста, полета около текста, разположение на изображенията в текста, …). Това се прави с цел при промяна на форматирането, цялото съдържание на книгата КОРЕКТНО и по-най-добрия възможен начин да се преизчисли и преподреди съобразно размерите на екрана на устройството на което е качен, така че винаги да представлява страница, която се прелиства, а не се скролва по вертикала на екрана. Като основа на всички формати създадени специално за електронни книги е мета езика XML (eXtensible Markup Language). Повече информация какво е XML можете да намерите тук.

И така нека се спрем на най-разпространените файлови формати използвани за разпространението на електронни книги.

Формати СЪЗДАДЕНИ СПЕЦИАЛНО ЗА ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ:

Формати използвани за електронни книги НАСЛЕДЕНИ ОТ БЛИЗКОТО МИНАЛО:

Отговора на този въпрос ще Ви даде безценни насоки при избора на четеца, като по размер на екрана, така и ще Ви насочи към марката и модела на бъдещия Ви четец. Ако предпочитаните от Вас файлови формати са от първата група, то 6″-човият екран напълно ще задоволи изискванията Ви, но ако отговора Ви е „PDF“, то сериозно трябва да се замислите за устройство с диагонал на екрана 9,7″. Вярно е, че има конвертори, които Ви позволяват почти безпроблемно да преминавате между форматите от първата група, но ако очаквате да постигнете подобни задоволителни резултати с форматите от втората група, много скоро ще бъдете напълно разочаровани. Автоматичното конвертиране между тях самите, както и между тях и форматите от първата група почти никога не е безпроблемно, успешно и безоблачно.

3. От къде ще се снабдявам с книги? Ще купувам ли книги?

Това е също един от основните въпроси, на който за съжаление в много случаи отговора е „Не знам?“ или „Има ли значение?“. Оказва се, че ДА – има и то много важно значение. Възможностите общо взето се свеждат до два възможни избора:

Ако ще използвате като източник на книги безплатните библиотеки и източници на съдържание, възможностите Ви при избор на четец на практика са неограничени, тъй като почти няма значение в какъв файлов формат ще намерите желаната книга (визирам само форматите за електронни книги от първата група: .ePub, .mobi, .fb2 + .txt). Преминаването между тях е лесно и удобно с помощта на безплатния софтуер Calibre (подробности относно начините за конвертиране може да намерите в нашия форум). Естествено, че за удобство бихте предпочели четеца Ви да поддържа без конвертиране файловия формат, в който най често намирате търсените книги.
По съвсем различен начин стои въпроса, ако отговора Ви е искам да мога да си купувам книгите, които ще чета!
Тук четците се разделят на 2 основни групи – Kindle и останалите, като това не е някакъв предразсъдък, а софтуерна особеност. Въпроса се свежда до това, че Amazon Kindle НИКОГА НЕ Е ПОДДЪРЖАЛ, НЕ ПОДДЪРЖА и НЯМА ДА ПОДДЪРЖА ePub формат, особено с Adobe DRM. От друга страна AZW формата използван в Kindle за разпространение на електронни книги със защитени авторски права е патентован от Amazon и едва ли в обозримо бъдеще някой друг ще има право да публикува в него или да го използва за четене на други устройства или софтуери за четене.

Ако смятате да пазарувате от българските сайтове за платено съдържание трябва да имате в предвид, че почти всички книги и списания със защитени авторски права се разпространяват в ePub (или PDF) файлов формат с DRM защита не позволяваща конвертирането им в други файлови формати (като например в .mobi – подходящ за четене на Amazon Kindle).

4. На какъв език ще чета?

Ако ще четете на български (което между впрочем е най-очакваното желание на българина), желателно е да се информирате дали съответния модел четец, който сте си избрали поддържа безпроблемно кирилица в желаните от Вас файлово формати. Друг аспект на отговора на този въпрос е и необходимостта от ползването на речници по време на четене. Ако ще Ви е необходимо ползването на речник по време на четене проверете какви налични речници се предлагат за съответната марка и модел четец.

5. Какво предпочитам – тъчскрийн или хардуерни бутони?

Тук мненията са много раздвоени. Има крайни привърженици и на двете тези, както и радетели на соломоновските решения в духа „ами и двете“. Това което трябва да се има в предвид е, че съвременните тъчскрийн екрани използвани при съвременните eInk четци НЕ ВЛОШАВАТ ПО НИКАКЪВ НАЧИН КАЧЕСТВОТО И КОНТРАСТА на дисплея, тъй като не представляват допълнителен слой разположен над стандартния eInk екран. Единственото сигурно предимство на тъчскрийна пред хардуерните бутони се явява при активното ползванена вградените речници. В момента на пазара има богат избор от устройства за привържениците и на трите начина на навигация. Ще изброя само няколко примерни модели, тъй като актуалността им най вероятно скоро ще се промени.

Без тъчскрийн:

С тъчскрийн:

Комбинация от тъчскрийн и хардуерни бутони (Соломоновски модели):

6. Къде искам да чета?

Не влизайте в конкретика (хола, кухнята, банята, тоалетната), а по скоро помислете в посока на мобилността на устройството. Ако основната Ви цел е винаги, независимо къде се намирате да имате под ръка книга се насочете към по-компактните 6″-чови модели, но ако устройството Ви трябва основно за професионални нужди и ще го ползвате най-вече на бюро или в къщи (работа), но не и по време на движение, може сериозно да се замислите да си доставите по-голям комфорт при четенето с 9,7″-чово устройство.

7. На кои допълнителни приложения и екстри държа?

8. Какво ще правя, ако четеца се развали или имам някакви проблеми с него?

Хубаво е човек да си отговори и на този въпрос, преди да закупи четец за електронни книги. Съветите в това отношение са няколко:

9. С какъв бюджет разполагам?

За съжаление и напълно разбираемо  в голям процент от случаите това е водещият критерии при покупката на дадена стока. Но все пак помислете и проучете, потърсете Вашето устройство, а не първото Ви попаднало евтино устройство.

В момента на българския пазар официално се предлагат четци за електронни книги в ценовия диапазон: